Raser passande för Agility

I Sverige är alla raser välkomna att vara med i nationella agilitytävlingar. Det finns dock de raser som passar bättre än andra, även om det i mångt och mycket är personligheten hos den individuella hunden som spelar roll.

Populära raser inom agility

Raser som är populära inom agility är bland andra Bordercollie och Jack Russell Terrier. Bordercolliens temperament är stabilt och de är kända för att vara mycket lä1280px-Weimaraner_ascending_spread_jumpttlärda och lydiga mot sina ägare. Bordercollien är från början en vallhund och används fortfarande som detta i relativt stor utsträckning. De är snabbtänkta, smidiga och väldigt positiva till att arbeta.

Jack Russell Terriern är som alla terriers en hund med egen vilja. Kan man motivera denna hund att använda sin vilja inom agility har man en hund som kommer göra sitt allra bästa i denna sport. En terrier är inte lika lätt att träna som en Bordercollie men lyckas man få sin terrier att älska övningarna inom agility har man en tävlingskompis likt ingen annan.

En annan populär ras inom agility är bland annat pudel då de är väldigt lättlärda och lydiga. De är också snabba och smidiga.

Att välja ras efter storlek

Som nämnts i tidigare texter delas agilityklasserna upp efter storleken på hunden. Därför kan det vara bra att fundera på vilken storlek på sin hund man vill ha, och vill man satsa på agility som sport kan man välja populära raser efter storleken som man föredrar. Det som är bra med renrasiga hundar är att man i stort sätt alltid vet hur stora de kommer att bli som fullvuxna så man vet vilken klass hunden kommer att tävla i. Att gå på agilitytävlingar och titta på är en bra idé då man kan se olika raser och få hjälp att föreställa sig vilken hund som skulle kunna passa ens egen smak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *