Olika agilitytävlingar i Sverige och utomlands

För de som vill ha agility som mer än en hobby finns det olika typer av tävlingar att delta i. Nationellt i Sverige finns det inofficiella och officiella tävlingar. Skillnaden mellan dessa är att det i de officiella tävlingarna finns ett bedömningssystem där man klättrar upp en svårighetsgrad om man får bra resultat. De ino1363266158fficiella tävlingarna har inte samma system utan ses av många som en möjlighet att prova på eller delta oavsett hur erfaren eller oerfaren man är.

De officiella tävlingarna delas in i tre klasser utifrån svårighetsgrad. Klasserna kallas 1, 2 och 3 där logiskt nog klass 1 är den lättaste och klass 3 den svåraste. Vid fina resultat i klass 3 kan man få äran att bli uttagen till Sverigemästerskap eller Världsmästerskap. Det krävs en hel del för att bli uttagen och till skillnad från tävlingar som inte involverar djur är det dagsformen mer än någonting som räknas i agilitytävlingar. Beroende på hundens temperament kan den göra väldigt bra ifrån sig en dag för att inte alls vilja samarbeta nästa. Detta är något man helt enkelt får räkna med i denna sport.

Vid de officiella tävlingarna får hundarna så kallade “pinnar” vilket är det som behövs för att få flytta till nästa svårighetsklass. Vid tre pinnar får hunden flytta upp en klass. Har man en riktigt bra hund krävs det således endast att man startar i sex tävlingar och har mycket goda resultat för att kunna bli uppflyttad till den svåraste klassen. Det brukar dock inte gå så fort då det är hög konkurrens och många snabba och duktiga hundar som är med och tävlar.

För de som inte är intresserade av att tävla på hög nivå har ofta lokala klubbar och träningsgrupper egna inofficiella tävlingar att delta i. Agility är också väldigt underhållande för publik och det finns också tävlingar som framförallt fungerar som underhållning för publik där resultatet i sig inte är det viktigaste utan fokus ligger på att ha kul med sin hund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *