Historia bakom Agility

Agility är en relativt ny sport. Den utvecklades under 1970-talet och härstammar från England. Hundutställningar har länge varit prestigefyllda tävlingar där uppfödare tävlar med sina rashundar om att vinna priser för att kunna öka sin popularitet och omsättning. Agilityn uppkom som en gren i dessa sammanhang där hundarna som deltog gjorde detta för att underhålla publiken i pausen. Detta blev sedan såpass populärt att agilityn erkändes som egen sport under 1980-talet.

Olikheter mellan länder

Agility spreds till många olika länder efter 1980 och blev störst i de andra engelskspråkiga länderna såsom USA och Kanada. Det finns ingen tvekan om att man känner igen en agilitytävling oavsett var i världen man befinner sig mBrittany_dog_liveren det finns en del relativt stora skillnader. Ett exempel på detta är att det i England (och även i Sverige) fokuseras på att hunden ska klara banan snabbt och felfritt, medan det i USA handlar mer om hundens lydnad och ägarens kontroll. För att som ägare kunna visa vilken kontroll man har av sin hund har man i USA utvecklat banorna så de är mer komplicerade och ofta längre och kräver mer av hunden än bara snabbhet.

Agilityns historia i Sverige

I Sverige finns det enligt statistik över 850.000 registrerade hundar. Att ha hund som husdjur är således ganska vanligt (på andra plats efter katten enligt statistik). Många har sina hundar enbart som sällskap men att träna och tävla med sin hund har över de senare decennierna vuxit i popularitet. En anledning till detta är på grund av att agilityn kom till Sverige och spred sig som en löpeld landet över under mitten av 1980-talet. En känsla av att “alla får vara med” gör att många oavsett hundras finner det roliga med att träna sin hund i denna lekfulla sport. Ägare såväl som hundar älskar denna sport. Det gör också publiken som mer än gärna hejar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *