Bygg en egen agilitybana och träna hemma

Många brukshundsklubbar har egna agilitybanor som brukar vara öppna för allmänheten. Det kan också finnas olika typer av fasta hinder på olika hundrastplatser som brukar vara mycket populära. Om man tränar sin hund på en av dessa platser är det bra att gå igenom alla hinder innan man låter hunden ta sig över, under och igenom dem då det kan finnas spikar, träflisor eller annat som lossnat som kan skada hunden. Har man inte tillgång till en sådan plats går det lika bra att bygga en agilitybana hemma, bara man har lite kreativitet och fantasi!

Att hitta material för att bygga hinder

Två hinkar och en kvast blir e1280px-US_Navy_060606-N-6177R-001_Zorro,_a_military_working_dog_for_Naval_Base_Kitsap,_jumps_through_the_obstacle_coursett bra hinder för hundar i liten till mellanstorlek, här kan hunden träna på att hoppa på kommando. En leksakstunnel för barn är precis lik en sådan som finns på agilitybanor, så länge den är av tillräcklig storlek är den perfekt att låta hunden träna på genom att ta sig till andra sidan. Tränar man hemma är alla medel tillåtna så att locka med hundens favoritgodis de första gångerna är bra för att få den att ta sig genom en sådan tunnel som ofta kan vara ganska svår.

Det svåraste att bygga är de olika balanshindren då de kräver en del snickeri om de ska vara säkra för hunden att ta sig upp på. Olika typer av träbrädor kan användas, så länge de är tillräckligt breda för hunden att gå på. Finns det en liten rutschkana för barn stående i trädgården skulle den kunna användas efter viss modifikation på sidan där stegen är. Som tidigare nämnt är det enbart fantasin som sätter gränser. Det är dock högst relevant att tänka på säkerhetsaspekten. Ingen vill att hunden ska bli skadad av träningen och bygger man egna hinder är det viktigt att de håller och är relativt säkra. Använd ditt sunda förnuft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *