Agilityuppvisningar och inofficiella tävlingar i underhållningssyfte

När agility uppkom var det för att roa publiken under hundutställningar som annars inte har så mycket fart och fläkt. När detta sedan visade sig vara väldigt populärt ble1024px-Portuguese_Water_Dog_agilityv det klassat som en sport och har numera utövare världen över. I Sverige finns agility i olika sammanhang och utförs med olika syften.

Många som har stött på agility har nog snarare sett det som någon form av underhållning än som en allvarlig tävling. Detta beror på att det finns då och då på TV som underhållning och förekommer i barnprogram och liknande. De olika stora hästsportshowerna som anordnas ett par gånger om året i Sveriges största städer sänds på TV och ett av inslagen är nästan alltid agility. Det är två lag med olika kändisar inom hästvärlden som tävlar med sina hundar. Denna tävling är helt och hållet till för att ge publiken ett avbrott och få heja och skrika hur mycket de vill och är mycket uppskattat.

Förutom att agility visas på TV i ovanstående sammanhang finns det ibland uppvisningar på marknader och liknande där det också handlar om att visa vad sporten innebär, istället för att tävla om priser och liknande. Detta i sin tur gör att många blir intresserade av att prova på sporten vilket leder till att det skapas fler klubbar och att det blir en större agilitykultur i landet.

Viktigt att tänka på som publik vid uppvisningar är att alla regler inte alltid följs till punkt och pricka, i synnerhet inte om det är i syfte att roa en publik. Då är en lite halvtokig hund ofta är det som publiken tycker är absolut roligast att titta på. Det är sällan det är en uppvisning av en icke professionell som endast använder sig av röst och kroppsspråk för att visa sin hund runt, de har allt som oftast någon form av lockbete med sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *